måndag 9 november 2009

Veckans buffé 2 - Köttbullar i kokos- & mangosås

Nästa recept ut i Veckans Buffé blir supergoda köttbullar. Ni måste bara testa dessa.

Köttbullar i kokos- & mangosås med inlagda grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

KÖTTBULLAR
500 g nötfärs
1 ägg
3 msk konc kalvfond
1 + 1 msk röd currypaste
1 gul lök
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1/2 dl mango chutney
10 torkade limeblad
1 kruka färsk koriander
rapsolja
salt och peppar

INLAGDA GRÖNSAKER
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 fänkål
1/2 gurka
1/2 zucchini

Gör så här
1. Inlagda grönsaker: Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Vispa till sockret löst sig.
2. Ansa och dela fänkålen. Skär den i tunna skivor/strimlor. Halvera gurka och zucchini på längden. Skrapa ut fröna med en sked och skär i tunna skivor.
3. Lägg grönsakerna i lagen. Låt dra ca 30 minuter, gärna längre. Rör om då och då.
4. Blanda samman färs, ägg, kalvfond, 1 msk currypaste, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rulla till köttbullar.
5. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt 1 msk currypaste och låt den fräsa med i 1 minut.
6. Blanda i kokosmjölk och mango chutney. Lägg ner limeblad och köttbullarna i såsen och låt puttra sakta under lock ca 7 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och ev 1/2 krm peppar. Strö över koriander och servera med grönsakerna och gärna jasminris.

bild från ica.se

1 kommentar:

Mikaela sa...

Jag skulle ha "saltat" med thaisoya istället för salt för å få en ännu bättre smak.