torsdag 6 december 2012

Sopptider

En varm och god soppa är perfekt lunch så här i vintertider. Förra veckan bjöd E på en supergod tomatsoppa. Häromdagen lagade jag en av mina favoritsoppor, röd linssoppa, och idag har jag kokat grönsakssoppa. Men min absoluta favorit är ändå LeParfaits Medelhavssoppa. Bjuder på receptet här.

Medelhavssoppa med bönor och chorizo
En matig soppa med massor av smak. Satsa på en äkta spansk chaorizo som är rå och stek den sakta så kryddningen blandas med de mustiga grönsakerna.
4 portioner
125 g squash
125 g aubergine
1 paprika
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
1 burk fi nkrossade tomater
3 dl ekologisk grönsaksbuljong, t ex
Lantbuljong
1 liten burk svarta bönor, 200 g
2 äkta spanska chorizokorvar, ca 115 g, t ex Sant Dalmai
salt, nymald svartpeppar och en nypa
socker
Till servering:
Pesto
Riven parmesanost
Tärna squash, aubergine och paprika fint. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt i oljan i en stor gryta tillsammans med rosmarinen utan att det bränns. Häll i tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i ca 10 minuter. Rör då och då. Skiva under tiden korvarna och stek dem på svag värme i sitt eget fett. Häll av bönorna i en sil och skölj dem. Tillsätt bönor och korv och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Servera med pesto och massor av nyriven parmesanost.

Elins tomatsoppa


Inga kommentarer: