torsdag 27 december 2012

Julen 2012

Dagarna innan jul flög förbi, och även de strax efter. Det har fixats och pysslats på torpet, fast jag var ute i god tid i år var det ändå klappar som skulle slås in in i det sista. Nu njuter vi av att vara lediga hela lilla familjen tillsammans några dagar.







onsdag 19 december 2012

Glöggmys 2012

Jag har lyssnat på julmusik länge. Jag är ett julmusikfan. Gör julspellistor varje år. Klicka här för att komma till årets!


tisdag 18 december 2012

30-årsfesten - live

Så blev det äntligen dags. Helt galet att vi köpte biljetterna i februari. F e b r u a r i. Men jag kan bara konstatera att det var värt tio månaders väntan. Skrattade i tre timmar men sen var det slut. Som tur är har jag köpt DVDn så jag kan titta igen. Och igen. Faktum är att vi faktiskt redan dagen efter kollade. Mest för att föreställningen var något ändrad då Knut är sjuk och vi ville se originalsammansättningen. Resten av killarna gjorde ett fantastiskt jobb men jag saknade en av mina favoriter, Ladyshave.


måndag 17 december 2012

Vinter

Häromveckan var jag och Åke på promenad i snö och sol och sedan fick vi knäck och varm choklad hos fina F. Nu när snön sakta smälter bort och det mest känns grått kan man titta på de härliga bilderna och hoppas att snön kommer tillbaka.



fredag 14 december 2012

En bloggpost för att utrota polio

Världsdel efter världsdel blir poliofri och möjligheten att helt radera den dödliga sjukdomen från jordens yta är inom räckhåll. Det är ingen lätt uppgift men det går. Och du kan hjälpa till.

Förra året upptäcktes endast 650 fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF. Genom världens största hälsokampanj ser de till att miljontals barn världen över får vaccin och skyddas mot sjukdomen. Köp vaccin och hjälp till att utrota polio!

För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för att rädda livet på 20 barn.

Foto: © UNICEF/Brian Sokol




















Fredag

Men vart tog den här veckan vägen? Jag hann visst bara med ett endaste litet blogginlägg. I veckan har vi hunnit destå mer. Både bakat lussebullar, pepparkakor och skorpor. Träffat fina vänner. Varit på bokcafé. Ryckt in och jobbat. Ätit julbord, sett luciatåg och sjungt en massa. I helgen är moster och morbror på besök och imorgon smäller det. Då är det äntligen dags för 30-årsfesten. Som vi har längtat...

Bild från här

måndag 10 december 2012

Juliga biscotti

För ett tag sedan, när jag hade lite tid över, testade jag att baka pepparkaksbiscotti, de blev goda men en aning för mjuka. När jag och Åke var med mormor i huset vid havet några dagar senare bytte jag ut pepparkakskryddorna mot saffran och de blev ännu godare. De senaste dagarna har jag haft en massa bakidéer men ingen tid, imorgon hoppas jag dock på lite julbak!


fredag 7 december 2012

Fredag

Vilken fredag! 17 minus, strålande sol och snö. Promenad, varm choklad och knäck blev det idag. I övrigt har vi i veckan bl.a. myst, träffat bebisarna i föräldragruppen, skottat snö, jobbat och druckit glögg. I helgen väntas mer glögg och pyssel. Trevlig helg!

Bild från här

torsdag 6 december 2012

Sopptider

En varm och god soppa är perfekt lunch så här i vintertider. Förra veckan bjöd E på en supergod tomatsoppa. Häromdagen lagade jag en av mina favoritsoppor, röd linssoppa, och idag har jag kokat grönsakssoppa. Men min absoluta favorit är ändå LeParfaits Medelhavssoppa. Bjuder på receptet här.

Medelhavssoppa med bönor och chorizo
En matig soppa med massor av smak. Satsa på en äkta spansk chaorizo som är rå och stek den sakta så kryddningen blandas med de mustiga grönsakerna.
4 portioner
125 g squash
125 g aubergine
1 paprika
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
1 burk fi nkrossade tomater
3 dl ekologisk grönsaksbuljong, t ex
Lantbuljong
1 liten burk svarta bönor, 200 g
2 äkta spanska chorizokorvar, ca 115 g, t ex Sant Dalmai
salt, nymald svartpeppar och en nypa
socker
Till servering:
Pesto
Riven parmesanost
Tärna squash, aubergine och paprika fint. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt i oljan i en stor gryta tillsammans med rosmarinen utan att det bränns. Häll i tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i ca 10 minuter. Rör då och då. Skiva under tiden korvarna och stek dem på svag värme i sitt eget fett. Häll av bönorna i en sil och skölj dem. Tillsätt bönor och korv och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Servera med pesto och massor av nyriven parmesanost.

Elins tomatsoppa


onsdag 5 december 2012

Littlephant at Lindex

Alltså hur underbar är inte den här lilla kollektionen Littlephant designad av Camilla Lundsten, som finns på Lindex nu? Jag älskar hennes illustrationer. Eftersom vi fått ärva ett helt gäng kläder till Åke känns det inte alltid motiverat eller nödvändigt att handla kläder till honom, men en cirkusbody á la Littlephant kanske han kan få av tomten ändå...

Bild från Lindex

måndag 3 december 2012

Åkes namngivning

Igår på första advent firade vi Åke med familj, släkt och lite vänner. Eftersom varken jag eller P är speciellt troende och jag dessutom lämnat svenska kyrkan kändes dop inte aktuellt. Istället blev det en namngivning denna soliga, snöiga och kalla första advent. Våra få kvadrat i torpet räckte inte till så vi hade kalaset på Ellagården i Vita Villan. Det blev en härlig dag med sång, god mat och en nöjd och glad Åke. Jag utnyttjade naturligtvis chansen till pyssel och hade förutom inbjudningar fixat lite vintriga dekorationer, program, bildspel och pepparkakscupcakes till efterrätt.